Chcąc poeksperymentować w kuchni (bo nasze zdolności
kulinarne nie są na najwyższym poziomie ;d) i mając trochę wolnego czasu
postanowiłyśmy upiec jakieś słodkości. Muffiny z czekoladą i lukrem okazały się
pomysłem idealnym na ten ponury i deszczowy wieczór. To właśnie między innymi
swoimi postępami w gotowaniu i pieczeniu chcemy dzielić się na tym blogu. Przy
odrobienie dobrych chęci i zapału wszystko może okazać się easy-peasy!
Składniki:
❤
2
szklanki mąki
❤
łyżeczka
proszku do pieczenia
❤
½ szklanki
cukru
❤
szklanka
jogurtu naturalnego
❤
½ szklanki
oleju
❤
2 jajka
❤
1
tabliczka gorzkiej czekolady
Jak to zrobić?
Mąkę, proszek do pieczenia
i cukier mieszamy w jednej misce. W drugiej misce mieszamy jogurt, jajka i
olej. 
Następnie wlewamy do miski z suchymi składnikami,
dodajemy pokruszoną czekoladę i starannie mieszamy do połączenia wszystkich
składników.
Masą napełniamy papilotki i wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut.
A
teraz czas na lukier.
Składniki:
❤
125g
masła
❤
2
łyżeczki cukru wanilinowego
❤
ok. 450g
cukru pudru
❤
4-5
łyżek mleka
Według przepisu, który znalazłyśmy zrobienie lukru jest bardzo proste. Wystarczy, że do miski włożymy masło, dodamy cukier puder i cukier wanilinowy, a później wystarczy wszystko zmiksować aż masło zacznie być puszyste.

Jeżeli chcemy
uzyskać inny kolor lukru, to wystarczy dodać kilka kropel barwnika;)
Kiedy
krem już jest gotowy pozostaje tylko przełożenie go do rękawa cukierniczego lub
szprycy i dekorowanie. Na końcu dodałyśmy jeszcze kolorową posypkę.
0 komentarze:
Prześlij komentarz