Jeżeli oglądaliście kiedykolwiek "Przyjaciół", to powinniście pamiętać scenę w której Rachel i Chandler zjadają z podłogi najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jedli - mowa tutaj oczywiście o serniku nowojorskim. Jego przygotowanie jest naprawdę łatwe, ale składa się z kilku warstw ;). Teraz kiedy nadszedł u nas czas wszelkich zaliczeń i egzaminów na uczelni, to ciasto wydaje się idealne do zrobienia w chwilach przerwy w nauce.
Składniki
na spód:
❤ 70 g roztopionego masła
❤ 140 g pokruszonych ciastek zbożowych
Najpierw należy pokruszyć ciasteczka i wymieszać z
roztopionym masłem.
Musimy też przygotować tortownicę i wyłożyć ją
papierem do pieczenia, żeby całą przygotowaną przez nas masę ciasteczkową wyłożyć na dno formy, wyrównać i włożyć na
pół godziny do lodówki, aby się schłodziła.
Chwilę przed wyjęciem z lodówki możemy zacząć już robić masę serową.
Składniki
na masę serową:
❤ 750 g serka kremowego typu Philadelphia lub twarogu
❤ ½ szklanki cukru
❤ 3 łyżki mąki pszennej
❤ 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
❤ 1,5 łyżeczki soku z cytryny i otarta skórka
z jednej
❤ 3 duże jajka
❤ 1 żółtko
❤ 200 ml kwaśnej śmietany 18%
Wszystkie podane wyżej składniki musimy umieścić w misce i zmiksować do gładkości. Następnie masę wylać
na schłodzony przez nas wcześniej spód i wyrównać.
Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej, a więc należy
zagotować wodę w czajniku, a formę owinąć podwójnie złożoną folią, aby do
sernika nie dotarła woda podczas pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w
większej formie do pieczenia i nalać do niego wodę – do połowy wysokości formy
w której znajduje się sernik.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie
obniżamy temperaturę do 110ºC i pieczemy jeszcze przez 60-80 minut – w zależności
czy powierzchnia sernika jest już sprężysta. Po wyłączeniu piekarnika
pozostawiamy sernik w środku na ok. godzinę, aby wystygł.
Polewa
z kwaśnej śmietany:
❤ 220 ml kwaśnej śmietany 18%
❤ 1 łyżka drobnego cukru
❤ 2 łyżeczki soku z cytryny
Ostatnim etapem jest przygotowanie polewy. Wszystkie
potrzebne nam składniki mieszamy i masą smarujemy ostudzony sernik.
Można również posypać sernik czekoladą tak jak my to zrobiłyśmy. Najlepiej włożyć go do lodówki i zjeść dopiero następnego dnia. Taki schłodzony jest najlepszy!
Smacznego!
P. & D. :)
![]() |
@pinterest.com |
0 komentarze:
Prześlij komentarz