poniedziałek, 2 marca 2015

Tarator i kebabcze


Pamiętacie wpis o podróży do Bułgarii i pysznym jedzeniu, które miałam okazję tam kosztować? W tej deszczowej pogodzie przyda się trochę wspomnienia lata, a więc dzisiaj mam dla Was przepis na kebabcze i tarator. Kebabcze jest to danie z mięsa wołowego uformowane w wałeczki i grillowane. Natomiast tarotor, to zupa typu chłodnik z ogórka i czosnku na jogurcie.

Tarator
Składniki:

200 g jogurtu bułgarskiego, greckiego lub bałkańskiego
2 świeże ogórki
5 ml oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
6 ząbków czosnku
25 g orzechów włoskich
około połowa pęczku koperku
szczypta soli i pieprzu do smaku według własnych preferencji

Sposób przygotowania:
Ogórka należy obrać i pokroić na małe kawałki, czosnek posiekać na drobne kostki, tak samo koperek. Włożyć te dodatki do miski, przyprawić i wymieszać. Do miski należy dodać jogurt, odrobinę wody oraz oliwy z oliwek i wszystko dokładnie wymieszać. Zupę należy wstawić do lodówki by ją schłodzić, a kiedy wlejemy ją na talerze, to możemy ozdobić ją koperkiem i rozdrobnionymi włoskimi orzechami.



Kebabcze
Składniki:

500g świeżego mięsa mielonego
oliwa z oliwek
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
2 ząbki czosnku
1 mała cebula

Sposób przygotowania:
Mięso mielone należy posypać przyprawami - solą, pieprzem, kminkiem, papryką. Datkowo należy dodać pokrojony drobno czosnek i cebulę. Całość dokładnie wymieszać, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Następnie trzeba uformować z powstałej masy podłużne kiełbaski (długość ok 15 cm). Na końcu zostało już tylko posmarowanie ich lekko oliwą z oliwek i pieczenie ok 45 min (pogoda na razie na grilla nie pozwala, ale w piekarniku z funkcją grilla będą równie pyszne ;).




Smacznego!
P.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

© Easy-Peasy Day 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis