niedziela, 23 marca 2014

Muffiny z czekoladą na osłodę życia!



Chcąc poeksperymentować w kuchni (bo nasze zdolności kulinarne nie są na najwyższym poziomie ;d) i mając trochę wolnego czasu postanowiłyśmy upiec jakieś słodkości. Muffiny z czekoladą i lukrem okazały się pomysłem idealnym na ten ponury i deszczowy wieczór. To właśnie między innymi swoimi postępami w gotowaniu i pieczeniu chcemy dzielić się na tym blogu. Przy odrobienie dobrych chęci i zapału wszystko może okazać się easy-peasy! 

Składniki:
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki cukru
szklanka jogurtu naturalnego
½ szklanki oleju
2 jajka
1 tabliczka gorzkiej czekolady



Jak to zrobić?
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy w jednej misce. W drugiej misce mieszamy jogurt, jajka i olej.                                                                 

Następnie wlewamy do miski z suchymi składnikami, dodajemy pokruszoną czekoladę i starannie mieszamy do połączenia wszystkich składników. 

Masą napełniamy papilotki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut.


A teraz czas na lukier.
Składniki:
125g masła
2 łyżeczki cukru wanilinowego
ok. 450g cukru pudru
4-5 łyżek mleka


Według przepisu, który znalazłyśmy zrobienie lukru jest bardzo proste. Wystarczy, że do miski włożymy masło, dodamy cukier puder i cukier wanilinowy, a później wystarczy wszystko zmiksować aż masło zacznie być puszyste.   
Jeżeli chcemy uzyskać inny kolor lukru, to wystarczy dodać kilka kropel barwnika;)


Kiedy krem już jest gotowy pozostaje tylko przełożenie go do rękawa cukierniczego lub szprycy i dekorowanie. Na końcu dodałyśmy jeszcze kolorową posypkę.
 Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

© Easy-Peasy Day 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis