czwartek, 5 czerwca 2014

Sernik nowojorski




Jeżeli oglądaliście kiedykolwiek "Przyjaciół", to powinniście pamiętać scenę w której Rachel i Chandler zjadają z podłogi najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jedli - mowa tutaj oczywiście o serniku nowojorskim. Jego przygotowanie jest naprawdę łatwe, ale składa się z kilku warstw ;). Teraz kiedy nadszedł u nas czas wszelkich zaliczeń i egzaminów na uczelni, to ciasto wydaje się idealne do zrobienia w chwilach przerwy w nauce.

Składniki na spód:
70 g roztopionego masła
140 g pokruszonych ciastek zbożowych

Najpierw należy pokruszyć ciasteczka i wymieszać z roztopionym masłem.

Musimy też przygotować tortownicę i wyłożyć ją papierem do pieczenia, żeby całą przygotowaną przez nas masę ciasteczkową wyłożyć na dno formy, wyrównać i włożyć na pół godziny do lodówki, aby się schłodziła.
Chwilę przed wyjęciem z lodówki możemy zacząć już robić masę serową.
Składniki na masę serową:
750 g serka kremowego typu Philadelphia lub twarogu
½ szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki soku z cytryny i otarta skórka z jednej
3 duże jajka
1 żółtko
200 ml kwaśnej śmietany 18%
Wszystkie podane wyżej składniki musimy umieścić w misce i zmiksować do gładkości. Następnie masę wylać na schłodzony przez nas wcześniej spód i wyrównać.

Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej, a więc należy zagotować wodę w czajniku, a formę owinąć podwójnie złożoną folią, aby do sernika nie dotarła woda podczas pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie do pieczenia i nalać do niego wodę – do połowy wysokości formy w której znajduje się sernik.


Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 110ºC i pieczemy jeszcze przez 60-80 minut – w zależności czy powierzchnia sernika jest już sprężysta. Po wyłączeniu piekarnika pozostawiamy sernik w środku na ok. godzinę, aby wystygł. 


Polewa z kwaśnej śmietany:
220 ml kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka drobnego cukru

2 łyżeczki soku z cytryny
Ostatnim etapem jest przygotowanie polewy. Wszystkie potrzebne nam składniki mieszamy i masą smarujemy ostudzony sernik.



Można również posypać sernik czekoladą tak jak my to zrobiłyśmy. Najlepiej włożyć go do lodówki i zjeść dopiero następnego dnia. Taki schłodzony jest najlepszy!
Smacznego!
P. & D. :)
@pinterest.com


0 komentarze:

Prześlij komentarz

© Easy-Peasy Day 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis