poniedziałek, 10 listopada 2014

Unusual Menu


Mamy nadzieję, że nie jesteśmy w tym osamotnione i Wy też czasem macie dylemat i zadajecie sobie pytanie: co dzisiaj ugotować?! Zdarza się, że mamy dosyć ciągle tych samych dań i przydałoby się pewne urozmaicenie. Dlatego mamy dla Was propozycję takiego menu na jeden dzień, gdzie można trochę zaszaleć i przygotować inne danie niż do tej pory.

/We hope that we’re not alone and you also sometimes have a dilemma and ask yourselves: what I should cook today?! It happens that we have just more than enough of the same meals, so we’ve for you a proposition – menu for a whole day so you can prepare something different than usual./

  Śniadanie – zacznijmy od podobno najważniejszego posiłku dnia. Jeżeli mamy trochę więcej czasu, to zrezygnujmy ze standardowych kanapek i przygotujmy naleśniki! My je uwielbiamy! Jeżeli chcemy je przyrządzić na słodko, to proponujemy domowy dżem, a jeżeli nie lubimy śniadania na słodko, to polecamy szpinak bądź ser.

/Brekfast  - let’s start with probably the most important meal of the day.  If you have a little more time, then resign from the standard sandwiches and prepare pancakes! We love them! If we want make them a sweet use a homemade jam, and if you don’t like sweet breakfast, we recommend spinach or cheese./



 Obiad - Grillowane filety z kurczaka z karmelizowanymi śliwkami podawane z koperkową kaszą jaglaną (w przepisie jest podana kasza pęczak) i surówką z ogórka i awokado ( przepis znajdziecie na kwestiasmaku.com – znajdziecie tam wiele pysznych przepisów!). Śliwki były dla nas naprawdę dużym wyzwaniem, ponieważ są z dodatkiem chilli, a nigdy nie mieszałyśmy owoców z ostrymi przyprawami. Jednak nie ma się czego bać, smak był naprawdę ciekawy i warty spróbowania;).

/Dinner – Grilled chicken breasts with carmelized plum served on fennel millet and cucumber and avocado salad (for more details go to kwestiasmaku.com – they have tons of good recepies!). Plums were a really big challange for us, because they are spiced with chilli and honestly we’ve never mixed fruits with spicy things. But afterall you really have nothing to worry about, it tastes really great and they’re worth it!/



 Podwieczorek – wybierzmy standardowo jakiś owoc np. jabłko albo skuśmy się na odrobinę słodyczy i sami upieczmy ciasto, takie smakuje najlepiej!

/Just go with some fruit like an apple or bake some cake! Homemade is the best!/



 Kolacja – idealna na kolację jest bruschetta, chociaż we Włoszech podawana jako przystawka. My kupiłyśmy po prostu bagietkę, pokroiłyśmy ją (oczywiście może też być chleb) i wsadziłyśmy na chwilę do piekarnika aż pieczywo się zarumieni. Można użyć samych posiekanych pomidorów (wcześniej wystarczy wymieszać je z oliwą i przyprawami np. pieprz, sól, bazylia i oregano) – my dodałyśmy jeszcze rukoli, a jedna wersja była z samym czosnkiem.

/Supper – Bruschetta is ideal for supper, although in Italy is also served as an appetizer so we bought baguette, cut it in half and put it in the oven just so it’s golden and crispy. In the meantime you can chop some tomatoes (mix it with olive oil and pepper, salt, basil and oregano) – add some arugula, but also you can go with just a garlic./





Jeżeli macie swoje propozycje na ciekawe menu, to czekamy!
/What’s your ideas for interesting day menu? Send it to us!/

D. & P.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

© Easy-Peasy Day 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis